ATIK YÖNETİMİ

Üniversitemiz Atık yönetimi;

  • Atığın oluşumunun önlenmesi,
  • Kaynağında azaltılması,
  • Yeniden kullanılması,
  • Özelliğine ve türüne göre ayrılması,
  • Biriktirilmesi,
  • Toplanması,
  • Geçici depolanması,
  • Taşınması,
  • Ara depolanması,
  • Geri dönüşümü,
  • Kompostlaştırılması ve enerji geri kazanımı dâhil geri kazanılması,
  • Bertarafı,
  • Bertaraf işlemleri sonrası izlenmesi, kontrolü ve denetimi faaliyetlerini kapsamaktadır.

 

1.     SIFIR ATIK PROJESİ

 

        Sıfır Atık Projesi’nin sürdürülebilir bir yaklaşımla gerçekleştirilebilmesi için 7 aşamadan oluşan yol haritası belirlenmiştir. Bunlar; odak noktalarının belirlenmesi, mevcut durum tespiti, planlama, ihtiyaç analizi, eğitim-bilinçlendirme çalışmaları, uygulama ve değerlendirmedir.

        Üniversitemizde Sıfır Atık Projesi 2018 yılı sonunda pilot olarak Rektörlük ve Mühendislik Fakültesi'nde uygulanmaya başlanmış, daha sonra 2019 yılında 2. etap çalışmalarla uygulama genişletilerek uygulama oranı %70 seviyesine ve son olarak da 2019 yılı sonu itibariyle tüm birimlerimizde uygulamaya geçilerek uygulama oranı %100 seviyesine ulaşmıştır. Bu projenin yol haritası kapsamında gerekli olan geri dönüşüm kutuları ile ekipman temini, geçici depolama alanlarının belirlenmesi ve eğitim/bilinçlendirme çalışmaları yapılmıştır.

 

1.1.  Geçici Depolama Alanlarının Belirlenmesi ve Kurulması

Yapı İşleri Daire Başkanlığı ile birlikte kampüs alanında inceleme yapılarak Tıbbı atık/Tehlikeli atık/Tehlikesiz atık Geçici depolama alanlarının kurulabileceği yerler belirlenmiştir. Daha sonra Geçici depolama alanlarının teknik özellikleri belirlenmiştir. 

 

1.2.  Eğitim Çalışmaları

Bu kapsamda "SDÜ'de hedef sıfır atık" konulu tanıtım videosu ve sunu dosyaları hazırlanmıştır. Eğitim çalışmaları ile tüm personele ve öğrencilere ulaşılması hedeflenmiştir. Bu çalışmalar için eğitimlerde sunum yapmak üzere 40 gönüllü öğrenci ve 5 akademik personele eğitim verilmiştir. Bu kişiler de akademik ve idari personele, temizlik personeline ve öğrencilere eğitimler vermiştir. Öncelikle Birim Atık Yönetimi Sorumluları ile toplantı yapılarak uygulama yöntemi hakkında bilgiler sunulmuş ve görüşler alınmıştır.

       Bu çalışmalar sırasında 13 seminer düzenlenmiş ve bu seminerlerde 1000 öğrenci, 100 temizlik personeli ve 250 akademik/idari personele eğitim verilmiştir. Ayrıca tüm birimlerimizde birim sorumlularının organizasyonu ile sıfır atık seminerleri yapılmıştır.Bu seminerler düzenlenirken Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri de programlara katılarak katkı sağlamışlardır.

 

1.3.  Sosyal Medya Çalışmaları

Sıfır Atık Projesinin tanıtılması ve yaygınlaştırılması için internet ve sosyal medya ortamlarından da faydalanılmıştır. Atık yönetim birimi adına web sitesi oluşturulmuş (atikyonetimi.sdu.edu.tr), gerekli doküman paylaşımı ve bilgilendirmelerde web sayfası kullanılmıştır. Ayrıca instagram ve twitter hesapları açılmıştır.

www.atikyonetimi.sdu.edu.tr,

atikyonetimi@sdu.edu.tr

https://www.instagram.com/sdusifiratik/

https://twitter.com/sdusifiratik

 

1.4.  Seminer/Sempozyum vb Çalışmaları

Gelecek nesillere daha yaşanılabilir, daha temiz bir dünya bırakabilmek anlayışı ile hareket eden Süleyman Demirel Üniversitesi bu kapsamda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Isparta Belediyesi işbirliğiyle “Sıfır Atık Zirvesi” düzenlendi. Düzenlenen zirve ile Isparta MEM’e bağlı okulların sıfır atık temsilcilerine Sıfır Atık eğitimi verildi. Düzenlenen bu etkinlik dışında üniversitemiz bünyesinde ayrıca tehlikeli atıklar, organik atıklar ve geri dönüşüm atölyelerinin kurulmasına yönelik seminer, söyleşi vb etkinlikler gerçekleştirilmiştir.

 

2.     TEHLİKELİ ATIKLARIN YÖNETİMİ

 

Üniversitemizde en fazla tehlikeli atık üretilen birimlerimizle (Mühendislik Fak., FEF, YETEM) ilgili ayrı bir çalışma yürütülmüştür. Belirlenen Birim Atık Yönetimi Sorumluları ve Alt Birim Atık Yönetimi Sorumlularına yönelik lisanslı firmanın da katkılarıyla 05.04.2019 tarihinde düzenlenen “Tehlikeli Atık Semineri”nde, tehlikeli atıkların üretiminden nihai bertarafına kadar olan süreç, atıklara kod verilmesi, yasal durum ve Endüstriyel Atık Yönetim Planlarının hazırlanması hakkında bilgiler sunulmuştur. Ayrıca Alt Birim Atık Yönetimi Sorumlularına yönelik bilgilendirme toplantıları yapılmıştır. Tehlikeli atık yönetimine ilişkin olarak ayrıca bir çalışma takvimi hazırlanarak birimlerimize gönderilmiştir.