ENERJİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

a.     Tüm Yenilemelerin veya yeni yapıların enerji verimliliği standartlarına uymasını sağlama
 
Üniversitede Enerji Yönetim birimi kurulması, Enerji yöneticisi ataması yapılması ve Üniversitenin Enerji Tüketim bilgilerinin Son 3 yıllık verileri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Enerji Portalı olan ENVER PORTALI’na girilerek bir Enerji Bilançosu çıkarılmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir. Enerji tüketimi hesaplanarak enerjide tasarruf planı hazırlanması amaçlanmaktadır. Halen yapılmakta olan, yapılacak olan ve ayrıca mevcut bulunan binalarda 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu, TS825 Binalarda Isı Yalıtımı ve Cumhurbaşkanlığının 15/08/2019 tarih ve 2019/18 sayılı Genelgesi uyarınca; Üniversite Kampüsü içerisinde mevcut bulunan ve Enerji Tüketimi yüksek binaların Enerji Etütlerinin yapılması, Etüt sonuçlarına göre plan yapılıp Elektrik alanında, Mekanik Tesisat alanında, yenilenebilir Enerji alanında eksikliklerin giderilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Personele yönelik gereksiz yere Elektrikli tüketen cihazların stand-by konumunda değil de kapalı konuma getirilmesine ve gereksiz aydınlatma ve cihazların kapatılmasına yönelik bilinçlendirme faaliyetleri ve seminerlerle personele bilgilendirmeler yapılacaktır.
 
b.    Mevcut binaları daha yüksek enerji verimliliğine yükseltmek için planlar
 
Üniversite binalarında ve mevcut ısıtma/soğutma sistemlerinin enerji verimliliğini arttırmak için aşağıda  verilen değişikliklerin/uygulamaların yapılması planlanmaktadır.
·      Deprem riski taşımayan ve kiralık olmayan binalarda dış cephe yalıtımına ve pencere değişimine yönelik önlem uygulanması,
·      Isıtma ve soğutma sistemlerine ait boru ve kanallarda yalıtım olmayan bölgelere ve flanşlar dahil olmak üzere yalıtım yapılması,
·      Isıtma sistemlerinde kullanılan kazanlarda her yıl baca gazı ölçümleri yapılarak brülör kontrol ayarları kontrolü.
·      İç ortam sıcaklığının ısıtma sezonunda en fazla 22°C, soğutma sezonunda ise en az 24°C olmasının sağlanması,
·      Radyatörlere Termostatik vana kullanımı,
·      İçme suyu ve Atık su pompalarının yüksek verimli pompalar ile değişimi,
·      İç aydınlatmalarda Ekonomik ömrünü dolduran armatürler yerine en az T5 sınıfı floresan lamba veya Led armatürlerinin kullanımı,
·      Dış aydınlatmalarda metal halide ve Cıva buharlı armatürlerin LED armatürler ile dönüşümü,
·      Yıl boyunca düzenli miktarda ısı ve elektrik enerjisi ihtiyacı olan SDÜ. Arş.Uyg. Hastane binası için Kojenerasyon araştırmasının yapılması,
·      Bina çatılarına Fotovoltaik Güneş Panelleri ile temiz elektrik üretimi,
·      Doğalgaz ve elektrik enerjisi tedarikinde serbest tüketici kriterlerini sağlayan binalarda ihale yolu ile en uygun fiyata enerji tedariki
 
c.     Karbon yönetimi ve karbondioksit emisyonlarını azaltmak
 
CO2 salım kazançları hesaplanırken, referans değerler tablosunda verildiği gibi; 1 kWh elektrik = 0,478 Kg CO2 , 1kWh doğalgaz = 0,234 Kg CO2 değerleri kullanılmıştır.
 
SDÜ kampüsleri toplam enerji tüketimleri sonucunda yıllık:
4.235.562 Sm3 doğalgaz X 10,64= 45.066.380 kWh enerji harcanmakta olup, 45.066.380 kWh X 0,234=10.545 Ton CO2 salımı gerçekleştirmektedir.
 
12.616.303 kwh elektrik tüketimi sonucunda yıllıkX 0,478= 6.030 Ton CO2 salımı gerçekleştirmektedir. Toplam yıllık CO2 salımı 16.575 Ton’dur.
 
Yapılan araştırmalar neticesinde Türkiye İstatistik Kurumunun 2018 yılında yayınladığı verilere göre 2016 yılında kişi başına düşen CO2 emisyon değeri 6,3 ton/kişi’dir (TUİK, 2018). Ayrıca Tema Vakfının yapmış olduğu istatistiklere göre yetişkin 1 ağaç saatte 2,3 kg CO2 emer, 1,7 kg O2 üretir. Bir yetişkin ağaç günde 8 saat fotosentez yaptığı düşünülmektedir. Bunun sonucunda yetişkin bir ağaç bir yılda 6,7 ton CO2 tüketip, 4,96 ton O2 üretmektedir (TEMA, 2020).
 
Üniversite kampüsünde bulunan binalar yılda 16.575 ton CO2 salımı yapmaktadır. 16.575/6.7= 2473 adet yetişkin ağaca ihtiyaç vardır.  Üniversitemizde son olarak 150 ağaç fidanı dikilmiştir. Ayrıca 1900m2’lik bir çimlendirme alanı yapılmıştır. Pandemi nedeniyle yeşillendirme çalışmaları yavaşlamıştır.
 
Karbon tüketiminde en önemli faktörlerin başında taşıtlar gelmektedir. Kampüs içerisinde ve şehir merkezine kadar uzanan bisiklet yolları yapılarak bisiklet kullanımının desteklenmesi sağlanmış ayrıca Ödünç Bisiklet Sistemi SDÜ Kampüsü içerisinde Elektronik olarak bir merkeze bağlı bisiklet parkı yerlerindeki kios’a  öğrenciler öğrenci kimliğini okutarak kullanmak istediği bisikleti alıp götürebilmekte ve kullanabilmektedirler. Aynı şekilde Batı Kampüsü veya Doğu kampüsü fark etmeksizin kampüs geneli boş olan bir bisiklet park yerindeki özel kilitli park yerine de öğrenciler kartını okutarak aldığı bisikleti bırakabilmektedirler.
  
d. Genel enerji tüketimini azaltmak için enerji verimliliği planı
 
Acil eylem Planı;
·      Çok büyük yatırım gerektirmeyen geri ödeme süresi 1 yıl ve daha az olan projelerin yapılması,
·      Yakma sistemlerinde Baca gazı analizörü ile Brülör yanma ayarlarının her sezon başında yaptırılması. 
·      Personellere Enerji verimliliğinin ne olduğu yapılacak tasarrufların ülkemize ve milletimize ne faydalar getireceği, yarınlarımız için daha temiz-sürdürülebilir daha sağlıklı bir dünya için yapılacaklarla ilgili seminerler verilmesi.
·      Afişler-Broşürler bastırılıp ilan panolarına asılması.
·      Elektrik anahtarlarının altına Lüzumsuzsa Söndür uyarı notlarının asılması.
·      Enerji Haftası Etkinlikleri yapılması.
 
Orta Vade Planı;
·      Etüdler neticesinde tespit edilen binaların izolasyon eksiklerinin giderilmesi,
·      Kalorifer mekanik tesisatın boru ve kazan içi kireç ve kişir tabakası temizliğinin yapılması.
·      Varsa verimsiz kapı ve pencere değişimleri ya da pvc contalarının değişimi yapılması.
·      Isı üreten güneş panellerinin yaygın kullanıma geçilmesi.
 
İleri Vade Planı;
Uygun mahaller bulunarak Güneşten Elektrik üretimi için fizibilite çalışmalarının yapılması.
Sürekli Elektrik ve ısı ihtiyacı olan binalar (Hastane Binası) KOJENERASYON fizibilite çalışmasının yapılarak işletmeye alınması.
 
e.  Enerji İsrafının en yüksek olduğu alanları belirlemek
 
Hali hazırda devam etmekte olan Yeşil Kampüs Projesi kapsamında; Üniversite bünyesinde oluşturulacak birimlere Termal Kamera, Baca gazı Analizörü, Isı yalıtımı ölçümü (U-katsayısı ölçümü) cihazı, Aydınlatma Şiddeti cihazı, Ses ve Gürültü ölçüm cihazı, Kazan suyu için Sıvı iletkenlik ölçüm cihazları temin aşamasındadır. Cihazlar temin edildiği takdirde; Kampüs içerisindeki her bina ve Isı üretim Merkezlerinin Enerji Etüdü yapılacak ve eksiklikler tespit edilecektir.