KAMPÜS YERLEŞİM VE ALTYAPI

Yeşil Kampüs çalışması kapsamında Süleyman Demirel Üniversitesi  açık ve yeşil alan mevcut durumu incelenmiştir. Doğu ve Batı yerleşkesi olmak üzere iki yerleşke alanıyla 500.000 m² lik açık ve yeşil alana sahip bir üniversite olan Süleyman Demirel Üniversitesi yerleşkesinde bulunan açık yeşil alanlarının mevcut durumlarının kolay incelenebilmesi için altı bölgeye ayrılmıştır.  Doğu ve Batı yerleşkesi de kendi içinde üç alt bölgeye ayrılarak incelenmiştir.

Batı Yerleşkesi 1.Bölge Açık Yeşil Alanlarının İncelenmesi

Batı Yerleşkesi 1. Bölgede; Erasmus – Dış İlişkiler Koordinatörlüğü, Kurumsal İletişim Merkezi, Öğrenci Yurtları, Spor Salonu, Spor Alanları ve Kreş yer almaktadır. Batı yerleşkesine bakıldığında doğu yerleşkesine göre planlaması daha önce yapılmış olan bir yerleşkedir. Açık ve yeşil alanlarda bulunan bitkisel materyaller fiziksel olarak gelişmiş bir durumdadır. 1. Bölgede bulunan bitkisel doku ağaç, çalı, yer örtücü, sarılıcı ve mevsimlik bitkilerden oluşmaktadır. Ağaçlandırma çalışmalarının tamamlanmasıyla yeşil dokunun varlığı daha çok hissedilmektedir. Hava fotoğraflarına bakıldığında yeşil dokunun birbiriyle bağlantısı güçlüdür. 1. Bölge aktif kullanımını yitirmiş açık ve yeşil alanların varlığı dikkati çekmektedir. Yeşil alanlarda kullanılan çim yüzeylerin fazlalığı nedeniyle su tüketimi ve bakım maliyeti fazladır. Genel olarak açık yeşil alanlarda bitkilendirme tasarımının yapılmadığı görülmektedir. Mevcut otopark bitkilendirmelerinin yetersiz olması nedeniyle beton etkisi yapan otoparklar kentsel ısı adalarının oluşumuna neden olmaktadır.

Batı Yerleşkesi 2. Bölge Açık Yeşil Alanlarının İncelenmesi
 
Batı yerleşkesi 2. Bölgede; Rektörlük, Kültür Merkezi, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, Yemekhane, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, Deprem  Araştırma Merkezi bulunmaktadır. Geniş sert zeminlere sahip otopark alanlarının bitkilendirilmediği dikkat çekmektedir. Yoğun olarak kullanılan mevsimlik bitkiler nedeniyle sürdürülebilir bir bitkisel tasarımın olmadığı gözlemlenmektedir.

Batı Yerleşkesi 3.Bölge Açık Yeşil Alanlarının İncelenmesi
 
Batı yerleşkesi 3. Bölgede; Mühendislik Fakültesi (SDÜ), Teknik Eğitim Fakültesi (SDÜ), Teknoloji Fakültesi (ISUBÜ), Mimarlık Fakültesi (SDÜ), Teknik Bilimler MYO (ISUBÜ), Seramik Araştırma Uygulama Merkezi, Yapı İşleri Daire Başkanlığı, Park Bahçeler Şube Müdürlüğü, Cad-Cam Araştırma Uygulama Merkezi bulunmaktadır.

Girişte kuzey aksı boyunca yapılan ağaçlandırma çalışmaları nedeniyle yeşil dokunun varlığı hissedilmektedir. Yoğun yapılaşmanın olduğu 3. Bölgede binalar arasında yer alan avlular yeşil dokuya ev sahipliği yapmasına rağmen ekolojik, estetik ve fiziksel açıdan verimli kullanılamamaktadır. Otopark bitkilendirmelerinin bu bölgede de yetersiz olduğu gözlemlenmiştir.

Doğu Yerleşkesi 1. Bölge Açık Yeşil Alanlarının İncelenmesi
 
Doğu yerleşkesi, batı yerleşkesine göre açık ve yeşil alanların daha tanımsız olduğu ve yeni gelişme gösteren bir yerleşkedir. Doğu Yerleşkesi 1. Bölgede; Diş Hekimliği Fakültesi (SDÜ), Sağlık Bilimleri Enstitüsü(SDÜ), Tıp Fakültesi (SDÜ), Sağlık Bilimleri Fakültesi (SDÜ), İlahiyat Fakültesi (SDÜ), Eczacılık Fakültesi (SDÜ),Araştırma Uygulama Hastanesi ve Camii yer almaktadır.
 
Mevcut açık yeşil alanlara bakıldığında otopark yüzeylerinin geniş alanlar kapladığı görülmektedir. Otopark yüzeyleri beton etkisi nedeniyle kentsel ısı adaları oluşturmaktadır. Otopark bitkilendirmelerinin yapılmadığı ya da yetersiz olduğu mevcut durum analizi sonucu ortaya çıkmaktadır. Yapılan ağaçlandırma çalışmaları nedeniyle bir yeşil alan varlığı mevcuttur. Genel iklim nedeniyle iğne yapraklı ağaçlar tercih edilmiştir. Kullanılan bitki türlerinin bitkisel tasarım kurallarına göre yapılmadığı ve bitkilerin ekolojik isteklerine bakılmaksızın seçildiği gözlemlenmiştir. Açık yeşil alanlarda kullanılan çim yüzeylerin fazlalığı nedeniyle su tüketimi ve bakım faaliyetleri artmaktadır.
İlahiyat ve Eczacılık Fakültesine hizmet eden açık yeşil alanlar amaçsız sert zemin kullanımı nedeniyle estetik ve ekolojik  açıdan kötü örnek teşkil etmektedir.
 
Araştırma ve uygulama hastanesine ait otoparklar uzun süre burada kalan araçlar için otopark bitkilendirmesi esaslarına uymamaktadır. Hastane bahçesi özelinde hastane bahçesi tasarım kuralları göz ardı edilmiştir.

Doğu Yerleşkesi 2. Bölge Açık Yeşil Alanlarının İncelenmesi
 
Doğu yerleşkesi 2. Bölgede; Kapalı Yüzme Havuzu, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi (ISUBÜ), Orman Fakültesi (ISUBÜ), Eğitim Fakültesi (SDÜ), Isparta Sağlık Hizmetleri MYO (SDÜ), Spor Bilimleri Fakültesi (SDÜ) ve Atatürk Kapalı Spor Salonu yer almaktadır. 1.bölgede var olan mevcut sorunlar 2.bölgede de yer almaktadır. Orman Fakültesi binası ön bahçesinde yapılmış olan peyzaj tasarım projesi sert zeminin fonksiyonel kullanımı nedeniyle bitkisel doku ile yapısal doku dengelidir. Bitkisel tasarım projesinin etkin uygulanamaması nedeniyle alanda çim yüzeylerin fazlalığı göze çarpmaktadır. Su isteği az bakım maliyetleri düşük bitkilerin tercih edilmemesi nedeniyle sürdürülebilir bir tasarım olmadığı görülmektedir.

Doğu Yerleşkesi 3. Bölge Açık Yeşil Alanlarının İncelenmesi
 
Doğu yerleşkesi 3.bölgede; Fen Edebiyat Fakültesi (SDÜ), Merkezi Derslikler/Bilgi Merkezi/Güzel Sanatlar Fakültesi (SDÜ)/ İletişim Fakültesi (SDÜ)/ Yabancı Diller Yüksek Okulu , Merkezi Yemekhane /Alakart Restaurant, Isparta Meslek Yüksek Okulu (ISUBÜ)/ Fen Bilimleri Enstitüsü (SDÜ)/ Su Bilimleri Enstitüsü (SDÜ)/ Güzel Sanatlar Enstitüsü (SDÜ) ,Hukuk Fakültesi (SDÜ)/ Adalet MYO / Eğitim Bilimleri Enstitüsü (SDÜ) ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (SDÜ) bulunmaktadır.

Ağaçlandırma çalışmalarının yapıldığı alanlarda yeşil dokunun oluştuğu gözlemlenmektedir. Yeni yapılan yapıların çevresinde peyzaj tasarım kriterlerine uyumlu bitkisel tasarım çalışmaları yapılmamaktadır. Otopark alanlarında bitkisel dokunun az olması sebebiyle sert zemin etkisi fazladır.
 
Sonuç olarak “Yeşil Yaşanabilir ve Sürdürülebilir Yerleşke Modelinin Geliştirilmesi” için açık ve yeşil alanların peyzaj tasarım ilkelerine bağlı kalınarak planlanması ve tasarımı sürdürülebilirlik açısından büyük önem arz etmektedir. Bitkisel materyalin ekolojik , estetik ve sosyal faydalar gözetilerek sürdürülebilir  peyzaj tasarımı yaklaşımıyla yeniden ele alınması gereklidir. Mevcutta bulunan bitkilerin envanterleri çıkarılarak uygunluk durumlarına bakılmalıdır.  Su tüketimi ve bakım maliyetleri fazla olan bitkiler yerine iklime uygun, su tüketimi düşük bitkiler kullanılmalıdır. Ekolojik istekleri az fakat ekolojik faydaları yüksek olan, karbon salınımını azaltacak bitkiler tercih edilmelidir. Bir fakülte özelinde sürdürülebilir peyzaj yaklaşımıyla bir plot çalışma yapılarak sürdürülebilirliğe katkıları ölçülebilir yöntemlerle analiz edilerek ortaya konulmalı diğer tüm alanlarda uygulanabilirliği gözlemlenmelidir. Atıl bırakılmış alanlarda rekreasyonel faaliyetler artırılarak aktif kullanılması sağlanmalıdır. Sulama yöntemleri su tüketimini azaltacak yöntemlerle değiştirilmeli ve doğal kaynakların bilinçsizce kullanılması konusunda kamuoyu oluşturulmalıdır. Yağmur sularının toplanabileceği bir gölet oluşturulmalı, yeşil alanların sulanmasında bu gölet kullanılarak su tüketiminin azaltılmasına katkıda bulunulmalıdır. Sert zemin malzemelerinin yağmur suyunu toprağa iletebilen geçirgen zeminlere dönüştürülmesi sağlanmalıdır.