SU YÖNETİMİ

Su yönetimi çalışmaları mevcut durumda kampüs kullanma ve sulama suyunun karşılandığı yeraltısuyu akiferinin miktar ve kalite açısından durumunu ortaya koymak ile birlikte su tasarrufu ile ilgili uygulamaları kapsamaktadır. Su yönetimi, su kullanımını azaltmak, koruma programını artırmak ve su kaynaklarını korumayı kapsamaktadır. Çalışma alanı olarak Süleyman Demirel Üniversitesi batı kampüsünde bulunan Mimarlık Fakültesi pilot bina olarak seçilmiştir. Mimarlık Fakültesinin mevcut durumu su yönetimi açısından irdelenecektir ve su korunum teknikleri için öneriler geliştirilerek uygulanacaktır.
 
Ayrıca, yerleşkedeki özellikle sulama ve kullanma amaçlı su ihtiyacını karşılamakta olan yeraltısularının miktar ve kalite açısından akılcıl yönetilmesi Süleyman Demirel Üniversitesi’nin yeşil, yaşanabilir ve sürdürülebilir kampüs özelliği kazanması adına önemli bir stratejik adımdır. Bu amaç doğrultusunda önerilen projede öncelikli olarak yeraltısuyu kaynaklarının su potansiyeli, kimyasal özellikleri, kalitesi ve kirlilik durumunun belirlenmesine yönelik araştırmalar yapılacaktır.

 Bu amaca yönelik olarak; 

  •  Projede çalışma alanı olan SDÜ yerleşkesinin coğrafik özellikleri ve bununla birlikte daha önce yapılmış olan bilimsel araştırmalar değerlendirilecektir.
  • Yerleşke sınırları içerisinde kalan alanın jeolojik yapısı önceki bilimsel çalışmalar ışığında arazi çalışmaları ile desteklenerek ortaya konmaya çalışılacaktır.
  • Yerleşkenin su ihtiyacını karşılamakta olan yeraltı su kütleleri tanımlanacaktır.
  • Çalışma alanının 1\25000 ölçekli jeoloji haritası hazırlandıktan sonra havzadaki litolojik birimler hidrojeolojik özellikleri bakımından sınıflandırılacak ve havzanın 1\25000 ölçekli hidrojeoloji haritası hazırlanacaktır.
  • Ayrıca, yerleşke içerisinde açılmış olan kuyularda aylık olarak toplam 12 ay (1 yıl) yeraltısuyu seviyeleri ölçülerek mevsimsel değişimler ve kullanıma bağlı olası etkiler tespit edilecektir.
  • Yerleşke içerisinde detaylı hidrojeolojik havza etüdü yapılarak yeraltısuyu potansiyeli belirlenecektir Ayrıca Elektrik Özdirenç (Rezistivite) yöntemi kullanılarak yerleşke içerisindeki yeraltısuyu seviyelerinin belirlenmesine yönelik veriler toplanacaktır. Sözkonusu veriler mevcut sondaj kuyularındaki seviye verileri ile korele edilerek yeraltısuyu seviyeleri ile birlikte yealtısuyu akım yönleri tespit edilecektir. Bununla birlikte yerleşke içerisindeki sondaj kuyularında aylık yeraltısuyu seviye ölçümleri gerçekleştirilerek seviye değişimlerinin kullanım miktarı ve iklim parametreleri ile ilişkileri de ortaya konulacaktır.
  • Ayrıca yerleşke içerisinde yağmur suyunun verimli yönetimini sağlamak için bölgedeki meteoroloji gözlem istasyonlarına ait iklim verileri Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden alınarak çalışma alanı için genel yağış rejimi ve sıcaklık arasındaki ilişki belirlenecektir.
  • Bununla birlikte, yerleşke alanına düşen ortalama yağış miktarı hesaplanarak yağmur suyu yönetim planlamalarına destek verilecektir.
  • SDÜ yerleşkesinde kullanılmakta olan suların su kalitesinin belirlenmesi ve izlenebilmesi için yerleşkeye su temin eden sondaj kuyularından, kuyulardan gelen suyun toplandığı depo ve yerleşke içerisindeki binalara ait şebeke sularından toplam 2 dönem (kurak ve yağışlı) su numuneleri alınarak fizikokimyasal ve kirlilik analizleri (azot türevleri, ağır metaller vb.) yapılacak ve analiz sonuçları ilgili yönetmeliklerde istenilen kalite standartları dikkate alınarak değerlendirilecek ve suların kalite sınıfı belirlenerek varsa değişimleri sebepleri ile ortaya konulmaya çalışılacaktır.
  • Sonuç olarak elde edilen tüm veriler değerlendirilerek SDÜ yerleşkesinde su miktarının ve kalitesinin korunması ile su kaynaklarından optimum olarak yararlanılabilmesi için yeni öneriler getirilecektir.