SU YÖNETİMİ

Süleyman Demirel Üniversitesi yerleşkelerinin içme/kullanma ve sulama sularının sağlandığı 6 adet sondaj kuyusu ve bu suların toplandığı biri doğu yerleşkesinde diğeri ise batı yerleşkesinde olmak üzere 2 adet de su deposu bulunmaktadır. Temin edilen sular kullanım öncesi dezenfeksiyon amacıyla klorlama yapılmaktadır. Üniversitemiz yerleşkelerinde toplam su tüketimi yıllık 1.632.032 m3’dür. Suyun kullanım alanları içme/kullanma, tarımsal uygulama ve araştırma amaçlı alanların sulanması, botanik bahçesinin ve stadyumun sulanması ve çim sulamadır. Yaz ve kış dönemlerinde özellikle sulamadan kaynaklı ortalama günlük su tüketim oranları değişmektedir. Toplam yıllık su tüketimin %64’lük kısmı 20 Mayıs-15 Ekim yaz döneminde kullanılır iken, 15 Ekim-20 Mayıs kış döneminde ise %36’sı kullanılmaktadır. Tüm binalarda su tüketim miktarı günlük 2735 m3/gün’dür. Su tüketim alanlarının detaylı olarak belirlenmesi su tasarrufu programlarının geliştirilmesinde önemlidir. Yıllık bazda su tüketim miktarlarının detayı aşağıdaki tabloda verilmiştir:
 
Tablo 1. Yıllık bazda su tüketim miktarları ve kullanım alanları

Kullanım Yeri/Alanı Yıllık Kullanım Miktarı (m3)
Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezine bağlı alanların sulanması 155.250
Çim Sulama 420.000
Binalarda içme/kullanma 808.475
Tıp Fakültesi 189.800
Botanik Park Sulama 6.000
Spor Stadyumu Sulama 52.500


  
Su kalitesi aylık olarak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kontrol edilmektedir ve elde edilen sonuçlar 17.02.2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında yönetmeliğe uygundur.
 
Su tasarrufu programı uygulaması
 
Üniversite yerleşkesinde çevresel sürdürülebilirlik için suyun yönetimi büyük bir önem kazanmıştır. Su yönetimi ve tasarrufu sağlamak amacıyla üniversitemizde 2019 yılında çalışmalar hızlanmıştır. Pek çok binada fotoselli musluklar ve su tasarrufu sağlayan çift kademeli gömme rezervuarlar gibi donanımlar yaygınlaştırılarak hem batı hem doğu yerleşkemizde su tasarrufu yapılmaktadır. Yerleşke idari ve hizmet binalarında lavabo bataryalarının su sarfiyatını en aza indirmek için fotoselli batarya ile değiştirilme çalışmaları devam etmektedir. Hâli hazırda 50 adet fotoselli musluk farklı binalarda kullanılmaktadır ve 100 adet fotoselli batarya için ihale yapılmıştır. Yerleşke içerisinde kullanılan toplam su verimli cihazların yerleşke içerisinde yer alan binalarda uygulama oranları 2020 yılında artacaktır. Üniversitemiz bünyesinde su dağıtım şebekesinin, sulama sistemlerinin ve muslukların bakım ve onarımları düzenli olarak yapılarak kayıplar önlenerek suyun dağıtımı ve kullanımımda tasarruf sağlanmaktadır. 
 
Hali hazırda mevcut sulama sisteminde yeşil alanlar için otomatik bir sulama sistemi bulunduğundan, uygun saatlerde sulanarak su tasarrufu sağlamaktadır. Ayrıca bazı alanlarda damla sulama sistemi kullanılmaktadır. Nem sensörleri kullanılarak toprağın ihtiyacına göre su miktarını belirleyen selenoid ayarlı vanalar ile sulama sistemine geçiş ile ilgili fizibilite çalışmaları devam etmektedir. Su tasarrufu sağlanarak, suyun iletimi ve dezenfeksiyonu için gereken enerji miktarının düşürülmesi ile enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Su tüketiminin azaltılması aynı zamanda atık su oluşumunu da azaltmaktadır.
 
Üniversitemiz biri batı biri doğu kampüste olmak üzere öğrenci ve personele ücretsiz su sağlayan biri 4 adet biri 3 adet çeşmeli 2 adet sebil bulunmaktadır. Ücretsiz su sağlayan çeşmelerin kullanımı ile tek kullanımlık hazır plastik su şişelerinin kullanımın azaltılması mümkündür. Plastik su şişelerinin kullanımının azaltılması üniversite yerleşkesinin karbon ayak izinin azaltılmasına yardımcı olacaktır.
 
 
Su geri dönüşüm programı uygulaması
 
Üniversitenin henüz uygulamaya koyduğu bir su geri dönüşüm programı olmamakla beraber, yağmur suyu hasadı ile ilgili akademik çalışmalar ve fizibilite çalışmaları başlamış olup yakın gelecekte uygulamaya konması planlanmaktadır. Üniversitemiz Batı yerleşkesinde 1 adet, Doğu yerleşkesinde 2 adet olmak üzere yağmur hatlarından gelen yağmur suyunun biriktirilip çim sulamalarında kullanılması planlanmaktadır. Yerleşke içerisinde oluşan atık sular herhangi bir işleme tabi tutulmadan kanalizasyona deşarj edilmektedir. Atık suların yeniden kullanılabilir hale getirilebilmesi için çalışmalara başlanmıştır.